16 Şubat 2008 Cumartesi

Kimler Eğitiminde Bakü'yü Tercih Etmeli ?

Belki de bu blogun en önemli yazısı bu olacak.Bu blogda yazılan herşey olduğu gibi bu yazıda tecrübelere dayanmaktadır ve kesinlikle bir dost tavsiyesi şeklindedir.

Kimler Bakü'yü tercih etsin ?

Gurbet Faktörü
Yurtdışına çıkıyorsanız buranın bir gurbet olduğunu ailenizi,çok sevdiğiniz arkadaşlarınızı,sevgilinizi uzun bir süre göremeyeceğinizi unutmamalısınız.Buna dayanabilecek bir yapınız veya alışkanlığınız varsa yurtdışında eğitimi tercih edin.Sonra ayrılığa,özleme dayanamayarak okulu bırakma ihtimaliniz de var. (ben gördüm ondan söylüyorum)

Kültür uyumu ve Cinsiyet Faktörü
Herşeyi bir kenara bırakalım ve ilk olarak kültür uyumundan başlayalım.Yurtdışında bir yerde yaşıyorsanız kesinlikle gittiğiniz yerde kültür farklılıklarıyla karşı karşıya geleceksiniz.Azerbaycan bu konuda kesinlikle en rahat olacağınız yer.Gerek dil olsun gerek diğer etmenler olsun oldukça bizim yaşam biçimimize benzemektedir.

Gerek dili, gerekse toplumsal yaşamıyla Bakü'deki yaşama uyum sağlamakta zorluk çekmeyen öğrenciler kesinlikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelen öğrencilerdir.Bunu sırasıyla İç Anadolu,Akdeniz,Karadeniz,Ege ve Marmara bölgeleri izlemektedir.Eğer "cool","ciks" diye tabir edilen İstanbul çocuklarındaysanız emin olun Bakü size uygun değildir.

Cinsiyet etmeni hakkında pek fazla birşey diyemeyeceğim.Bayan öğrenci arkadaşlarımız erkek arkadaşlarımıza göre azınlıkta olduğu için pek bayanlara uygun bir yer değilmiş gibi gözüküyor ancak Bakü'yü çok seven bayan arkadaşlar da yok değil.

Maddiyat Faktörü
Eğer yukarıda yazdıklarım sizi caydırmadıysa buradan okumaya devam edin :)

Buraya gelince elbette para harcayacaksınız.Ancak önemli olan nokta harcayacağınız aylık para ailenizin bütçesine uygun olup olmadığı.Ben Bakü'de 150$'a geçinen öğrenci de gördüm.1500$'a geçinemeyen öğrenci de gördüm.Sakın ben 150$'a geçinirim demeyin eğer 150$'a geçinebilecek öğrencilerden olsaydınız bu yazıyı size okutmazlardı :)

Ayda 1 kere bara giden, 3-4 arkadaş bir evde kalıp evin giderlerine ortak olan orta halli bir öğrenciyseniz ayda size 500$ normal olarak yetecektir.Dikkat edin normal yetecektir diyorum fazlasıyla yetmeyecektir.Ben burada ne kadar yazsam boş gelip bir görmeniz lazım ortamı bir baktınız 400$ bir baktınız 600$ harcadınız.

Gerçekten maddiyat faktörünü göz ardı etmeyiniz.Gurbette rezillik başkadır.Cebinizde hiç para olmadan burada yaşayamazsınız.Belki parasızlıktan Türkiye'ye bile dönemeyeceksiniz.

Ahlak Faktörü
Dedik ya burası gurbettir diye.Anneniz-babanız-abiniz-ablanız burada yok belki bir tane akrabanız bile burada yok.Doğal olarak herşeyi rahatlıkla yapabilirsiniz.Kendinize ait bir eviniz bile olacaktır.

Ancak bütün bunlar sizi ne kadar sevindirse de bir o kadar sapıtmanıza, insanlıktan çıkmanıza hatta kendi kültürünüzü,dininizi unutmanıza bile sebep olabilir.

Salla hoca ben kopmaya geliyorum kimse beni tutamaz."Piç" olup çıkacam dediğinizi duyar gibiyim ancak ben söyleyeyim ve üstüme düşen görevi yapayım (:

Kişisel Gelişim Faktörü
Yalansız dolansız söylemek gerekirse Bakü'de okuldan-eve, evden-okula gidip gelerek 5 senenizi geçirirseniz emin olun sizden hiçbirşey olmaz.Sadece yaşamınıza bağlı olarak insanları biraz tanırsınız, gurbette yaşamayı öğrenirsiniz.

Bakü'de kendinizi geliştirmeniz kolay ve bir o kadar da ucuzdur.Bunların başında dil kursları gelmektedir.5 senesini kendi gelişimine adayan bir öğrenci Bakü'den minimum 2 dili süper konuşarak ve mezun olduğu alanda uzmana çok yakın bir seviyede olarak ülkesine döner.

14 Şubat 2008 Perşembe

Bakü'de Eğitim Seçenekleri

Bakü'de birçok farklı statüye sahip olarak öğrenci olabilirsiniz.Şimdi bunları size anlayacağınız dilden anlatmaya çalışacağım;

1-) ÖSS'ye girip yeterli puanı alıp Bakü'yü kazanarak öğrenci olmak :

Kesinlikle öğrenciliğinizin en garantili olduğu ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından öğrenciliğinizin tanınmasının maksimum düzeyde olduğu öğrenim seçeneğidir.

ÖSS'ye girersiniz, gereken alandaki soruları yanıtlarsınız, sonuçlar açıklanınca puanınıza ve puanınızın türüne göre ÖSYM Kılavuzu'ndan bir üniversite seçersiniz ardından kazanırsanız yerleştirmeyle Bakü'de öğrenci olmaya hak kazanırsınız.

Bu şekilde Azerbaycan'a gelirseniz; Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği'nde dosyanızı açtırırsınız ve üniversitenizin dekanlığı ile halledemediğiniz problemleri müşavirliğe bildirebilirsiniz.Öğrenci pasaportunuzun süresini ücretsiz olarak uzattırabilirsiniz.Erkek öğrenciler için Askerlik Şubeleri'ne gönderilen EK-C2'nin temin edilir.Bölümünüze göre denkliğiniz Türkiye'de herhangi bir sınava girmeden direk tanınır.Azerbaycan'a 1 eğitim yılı içerisinde birden fazla giriş-çıkış yapacağınız için çok girişli çıkışlı vize (multi-vize)'nin ücretsiz alınması ve bunun gibi birçok avantajınız olacaktır.

2-)ÖSS'ye girip 185 barajını aşıp Bakü'yü kazanmadan kayıt yaptırarak öğrenci olmak ;

ÖSS'ye girip 2. bölümlerden birinin 185 barajını aşmanız durumunda Bakü'de herhangi bir üniversiteye kendi isteğinizle gelip kayıt yaptırırsanız Eğitim Müşavirliği'nde dosya açtırma hakkınız olacaktır.Bu durumda denkliğinizin tanınması hariç diğer tüm avantajlar ÖSS'de kazanarak gelmiş öğrencilerle aynı olacaktır.

Buradan mezun olunca denkliğiniz YÖK tarafından tanınmayacaktır ancak Denklik Sınavı'na girerek bu sorunu da halledebileceğinizi sanıyorum.Tabi herkes bu sınavı kazanamayacaktır :)

3-)ÖSS'ye girmeden kafanıza esip gelip kayıt yaptırarak öğrenci olmak ;

Bu durum en sakat öğrencilik durumudur aslında.Çünkü; ne multi-vizenizi Eğitim Müşavirliği alır, ne pasaportunuzu ücretsiz uzatır, ne okul problemleriniz ile ilgililenen bir Türkiye Cumhuriyeti görevlisi bulabilirsiniz.(Aslında bu çok büyük problem değil, biz kazanarak geldik ama yine de bizimle çok ilgilenmiyorlar :) Ama onlarda haklı o kadar öğrenci o kadar problem hangi birine sıra gelsin :p)

Bu statüyle mezun olunca da denkliğiniz tanınmayacaktır maalesef :) Ama Denklik Sınavı sizin için...

Anlayacağınız harbiden okulunu okumaya gelenlerede, babasının parasını yemek isteyenlere de, askerliğini biraz daha geciktirmek isteyenlere de, 4-5 senelik bir tatile çıkmak isteyenlere de uygun bir seçeneğimiz var Bakü'de.

Seçim sizin...