24 Mart 2008 Pazartesi

Bakü'ye Havayolu-Uçakla Nasıl Gidebilirim ?

Evet, geldik Bakü'deki yaşam şartları ve üniversitelerden sonra merak ettiğiniz en önemli konuya. Azerbaycan'a ve Bakü'ye hangi yolları kullanarak gidebilirim ?

Öncelikle en modern ve hızlı yolculuk çeşidi olan havayolunu anlatayım.İstanbul'dan THY ve Azerbaycan Havayolları'nın her gün Bakü'ye seferi vardır.Yoğunluğa göre bu seferler günde iki defaya da çıkabiliyor.Ortalama bilet fiyatları ;

Azerbaycan Hava Yolları : 300 € (Gidiş-Dönüş)
Türk Hava Yolları : 375 € (Gidiş-Dönüş)

Saat ve sefer sayısını kesin olarak söyleyemeyeceğim için size THY ve AZAL'ın danışma hatlarının telefon numaralarını bırakıyorum.Son durumu bu numaralardan sorgulayabilirsiniz.

THY : 444 08 49
AZAL : İstanbul : (0212) 296 37 33
Ankara : (0312) 427 26 77

***********************

Bakü'ye önce Gence şehrine ulaşıp buradan 5-6 saatlik bir otobüs/taksi yolculuğu ile de ulaşılabilir.Ancak yeni gelecek olan arkadaşlara bu yol önerilmez.

23 Mart 2008 Pazar

Pasaport ve Azerbaycan Vizesi

Eğer ÖSS'ye girip tercihlerinizde bir Azerbaycan üniversitesini yazarsanız ve kazanırsanız kazandı belgenizle (internet çıktısı) bulunduğunuz ilin/ilçenin emniyet müdürlüğünün pasaport departmanına başvurursanız sadece 81 YTL cüzdan bedeli ödeyerek 2 yıllık harçsız öğrenci pasaportu alabilirsiniz.Yaşınız o sırada 18'in altındaysa anne ve babanızın aynı anda pasaport departmanında hazır bulunması gereklidir.

Normal olarak kendi imkanlarınızla Azerbaycan'a gidip okumak istiyorsanız maalesef cüzdan bedelinin dışında harç parasını da kendi cebinizden ödemeniz gerekmektedir.

Pasaportumuz hazırlandıktan sonra gelelim vize almaya :) Gürcistan gibi Hristiyan ve belkide bizimle Azerbaycan kadar ilişkisi olmayan bir ülke bile bizden vize istemezken Azerbaycan'ın vize istemesi gerçekten bir tezat !

Azerbaycan vizesini İstanbul-Ankara ve Iğdır'daki Azerbaycan Konsolosluklarından alabilirsiniz.

Karayolu ile gidecekler vizelerini mutlaka konsolosluklardan almalıdır.

Eğer havayolunu kullanacaksanız uçaktan inince 10$ karşılığında 2 aylık express turist vizesi alabilirsiniz.

( Önemli : Azerbaycan'a eğitim amaçlı gitmiyorsanız 1 aydan fazla durduğunuz zaman oturum almanız gerekmektedir.Aksi taktirde ülkeden çıkış yaparken sizi zorluklar bekleyebilir :)

Eğitim amaçlı gideceğiniz için mümkünse vizenizi ülkeye gitmeden önce konsolosluklardan alın ve kazandı belgenizi ekleyerek " tahsil " vizesi almaya bakın.Zira turist vizesi alırsanız Azerbaycan'da bunu tahsil vizesine çevirtmek için cebinizden para gidecektir.

Konsolosluktaki şahsi başvurularda vize için iki ülke arasındaki anlaşmalar gereği kesinlikle hiçbir ücret taleb edilmemektedir.

22 Mart 2008 Cumartesi

Bakü İçin Atıştırmalık Bilgiler

Bakü toplamda yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip ülkenin insan yoğunluğu en fazla olan şehridir.Resmi dil Azerice'dir ancak bunun dışında şehirdeki insanların çoğu Rusça ve Türkçe konuşabilmektedir.

Bakü ; Abşeron Yarımadası'nda yer aldığından dolayı yılın büyük bir kısmı rüzgarlı geçmektedir.

Şehirde birçok opera-tiyatro-sinema salonu vardır ve bunlarda sanatsal gösteriler sürekli sergilenmektedir.

Para birimi Azerbaycan Manatıdır. (AZN). 1 AZN yaklaşık olarak 2 TL etmektedir.Evet evet yanlış duymadınız Azerbaycan'ın Manatı Türk Lirasından ve doğal olarak Dolar'dan da değerlidir :) Şehirin her yerinde hatta bakkallarda bile dolar bozdurabilirsiniz.

Bakü'de şehirin büyük bir kısmını sarmış bir metro ağı vardır.Metro'ya biniş manyetik kartlarla geçişin mümkün olduğu turnikelerden yapılır.Her bir geçiş bedeli 5 qepik yani ortalama 10 krş'dur.Yani sakız parasına :p

Yine ulaşımda kullanacağınız seçeneklerden biriside şehir içi minibüslerdir.Bunlara da biniş hakkı 20 qepik yani ortalama 40 krş'tur.Minibüslerde ücret inerken verilir.