29 Ekim 2010 Cuma

Azerbaycan Para Birimi : Manat (AZN)

Türkiye'de bana sıkça sorulan şu : Azerbaycan'ın para birimi nedir ? Cevabımız ;

Azerbaycan'ın şu anda kullanılan para birimi Azerbaycan Manatı'dır. Türkiye'de bilinenin aksine Azerbaycan Manatı Türk Lirası'ndan hemen hemen 2 kat değerlidir. Azerbaycan'da birkaç sene evvel parasından sıfırları atmıştır. 1, 5, 10, 20, 50, 100 Manat olmak üzere 6 çeşit kağıt parası bulunmaktadır. Azerbaycan Manatı'nın bir küçüğü ise (madeni olanlar) Qəpik (gepik) olarak adlandırılmaktadır.

Şu anda 1 dolar 0.8007 Manat, 1 euro 1,1130 Manat kabul edilmektedir ve bu kur yaklaşık olarak 4 yıldır çok farklı bir değişim görmemiştir.Bunun sebebini merkez bankasının ülkede kur değişimlerinden etkilenme olmaması için anlık olarak sürdüğü veya çektiği sıcak para olarak açıklıyorlar.

Güncel kur bilgisi için Azerbaycan Milli Bankası'nın resmi internet sitesine geçiş yapmak için burayı tıklayabilirsiniz.Açılan sitede sol tarafta anlık kur bilgisi görünmektedir.

Yeri gelmişken belirtmek gerekirsek; 1 manat medeniyeti, 5 manat edebiyatı, 10 manat devletçiliği, 20 manat Karabağ sorununu, 50 manat eğitim ve geleceği, 100 manat ekonomik gelişmeyi gösterir.