29 Ekim 2010 Cuma

Öğrenci Yönetim Konseyleri

Öğrenci yönetim konseyleri, Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK)'nun Azerbaycan'da tanıdığı üniversitelerin öğrencilerinin eğitim müşavirliği ve büyükelçilik arasındaki bağlantıyı sağlamak için her sene tekrarlanan seçim sonucunda seçilmektedir.

Seçimden önce her sene okulda aday konseyler oluşturulur.Bu konseyler genelde her sınıftan 1'er kişi seçilmek üzere oluşturulur.(Hazırlık, 1, 2, 3, 4) Konsey 1 başkan, 1 başkan vekili ve 3 konsey üyesi şeklindedir. Konseylerde her kesimden öğrenciler olabileceği gibi, bazı dini cemaatler veya farklı etnik gruplar için kurulmuş özel konseyler olabilmektedir.

Bu sene düzenlenen yönetmelikle 4.sınıfta okuyan öğrenciler konseye katılabilir ancak başkan olamazlar.

Konsey seçimleri okulun açıldığı tarihten itibaren 1 ay içinde eğitim müşaviri, yabancı öğrencilerden sorumlu dekan, prorektörler ve bazen de rektörün katılımıyla her okulun kendi konferans salonunda ayrı ayrı yapılır.Seçim demokratik şekilde ve kapalı olarak icra edilir.

Kendi konseyini oluşturan öğrenciler müşavirliğin belirlediği tarihler içerisinde eğitim müşavirliğine kimlikleri ile beraber gidip adaylık başvuru formunu doldurmalıdırlar.

Özellikle hazırlık öğrencilerinin oylarını almak adına her sene başında kayıt ve diğer sorunlar için aday öğrenci konseyleri yeni gelen öğrencilerin sorunlarını en kısa sürede halletmek için yarışırlar.

Eskiden seçimler bittikten sonra her okulun başkanı müşavirlikte yapılan toplantıda başkanlar başkanını seçer Azerbaycan Türk Öğrenciler Başkanı'nı belirlerdi.Ancak yine bu sene yapılan değişiklikle en kalabalık okulun başkanı artık Türk Öğrenciler Başkanı ünvanını almaktadır.Azerbaycan'daki en kalabalık okul Bakü Devlet Üniversitesi'dir ve bu uzun yıllarda böyle sürecektir.